сабота, февруари 27, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Регион

  Одобрен договорот за фотоволтаичи од милијарда евра меѓу грчката PPC и германската RWE

  Извршниот одбор на грчката Државна компанија за електрична енергија ДЕИ (PPC) го одобри Договорот со германската енергетска компанија RWE, објави компанијата во вторникот. Договорот се...

  Србија: Панчево ќе добие ветерен парк со 60 ветерници

  Во Панчево е предвидена изградба на ветерна електрана со 60 ветерници, со инсталирана моќност до 300 MW. Инвеститор на проектот е компанијата Ветрозелена доо...

  Србија купила уште пет отсто од акциите на Црногорскиот систем за пренос на енергија

  Според подгорички „Вијести“, со оваа трансакција ЕМС, која е државна компанија во сопственост на Србија, ќе има околу 15 отсто од акциите на ЦГЕС,...

  Грција е лидер во воведување на обновливи извори во 2020 година на Балканот со 45,5 GW

  Минатата година и покрај неодамнешното намалување на државната поддршка за зелената енергија, Грчкот регулаторниот орган за енергетика (РАЕ) регистрираше 1.864 апликации во комбиниран капацитет...

  Грција: Инвеститорите во фотоволтаични централи се соочуваат со нова давачка, надоместок за рециклирање од 7 € по панел

  Производителите на соларна енергија во Грција се очекува да се соочат со нов трошок оваа година, надоместок за рециклирање на панели, што се очекува...

  Грчката државна компанија за електрична енергија ДЕИ (ППЦ) го зголеми своето учество на пазарот за малопродажба во Грција за 3% на 66,3% во ноември

  Грчката државна компанија за електрична енергија ДЕИ (ППЦ), која е лидер на пазарот на електрична енергија во малопродажба, освои цели три процентни поени во...

  Заев: На почетокот на 2021 година почнува изградбата на интерконекторот со Грција, се приклучуваме на Александрополис

  Премиерот  на Северна Македонија, Зоран Заев, на седницата за пратенички прашања во Собранието, најави дека со донесениот Закон за ГАМА продолжува со интензивно темпо...

  Солидната оцена на Fitch Ratings за ДЕИ (PPC) совршено ја заклучува 2020 година

  Американската агенција за кредитен рејтинг Fitch Ratings даде поволна оцена на државната грчка енергетска компанијата ДЕИ (PPC) која го подобрува кредитниот имиџ на компанијата...

  Далноводот со С Македонија е следен предизвик за албанската Влада

  Албанскиот премиер вели дека друга важна точка во енергетскиот сектор е потпишувањето на договорот со САД за изградба на хидроелектраната „Скавица“ на  Дрим, на...

  Прочитај

  Струја