понеделник, март 8, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Јаглен

  Производството на електрична енергија од јаглен да се замени со производство на електрична енергија од обновливи извори

  Зеленото сценарио во ажурираната Стратегија за развој на енергетиката до 2040 година е најоптимално за развојот на земјата, а за енергетската транзиција предвидена во...

  За 20 години РЕК Битола ќе престане да произбедува струја од јаглен, првиот блок ќе се исклучи за пет години

  Генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски, на конференцијата „Визија за енергетска транзиција 2040“ посочи дека компанијата планира до 2025/26 година да го исклучи...

  Бугарија бара механизми за компензација од ЕУ за намалување на емисиите на СО2 до 2030 година

  Бугарија може да ја одобри целта на ЕУ за намалување на емисиите на јаглерод диоксид (СО2) за 55% до 2030 година, под услов земјата...

  Заев/Ковачевски: РЕК Битола ќе се затвори за максимум петнаесет години

  Васко Ковачевски, директорот на Електрани на Северна Македонија (ЕСМ), одговарајќи на новинарско прашање на заеднички настан со премиерот Зоран Заев, рече дека во наредниот...

  Обновливите извори за прв пат генерираат повеќе енергија отколку фосилните горива во Европа

  Повеќе од една петтина од енергијата на Европа беше генерирана од соларни панели и турбини на ветер во првата половина на 2020 година. Производството на...

  Грција ќе потроши 5 милијарди евра за укинување на јагленот до 2028 година

  Грција ќе потроши 5 милијарди евра за да го неутрализира влијанието на јагленот во испорака на електрична енергија до 2028 година и да ги...

  Прочитај

  Струја