петок, јуни 14, 2024
spot_img
Повеќе

  Пропадна тендерот за „Чебрен“

  – Заклучно со 31 декември не пристигна продолжување на банкарската гаранција од страна на избраниот понудувач на тендерот за изградба на Чебрен и со самото тоа веќе не е активна понудата на ППЦ-Архиродон. Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) ќе ја извести Владата дека тендерот пропадна, информира денеска ресорниот министер, Каја Шукова.

  -Ги разгледавме сите документи согласно тендерското досие и тендерската документација, постојните закони во државата. МЖСПП како надлежна во овој процес ќе подготви информација и ќе ја информира Владата дека ќе достави одлука за поништување на постапката, рече Шукова на денешната средба со новинарите.

  Нагласи дека согласно тендерската документација додека е активна банкарската гаранција понудувачот требаше да пристапи кон договор за заедничко вложување со ЕСМ, а тоа не го направи и не ја продолжи банкарската гаранција после 31 декември.

  -Бидејќи не добивме никакви дополнителни информации од компанијата, банкарската гаранција веќе не е активна и понудата веќе не важи и не можеме да продолжиме понатаму, потенцира Шукова.

  Информира дека компанијата кога се жалеше посочи дека има определени услови во тендерот кои не и овозможуваат одржливост на проектот и не и даваат добри можности да обезбеди средства од банките за да може да го гради Чебрен. Тие услови и дополнителни барања, додаде, не беа дел од тендерската документација и затоа Владата не можеше да ги прифати заради другите учесници на тендерот.

  -Заради тоа одлучивме дека нема да има промена на одлуката и дека условите остануваат какви што се во тендерската документација. Очигледно  компанијата со овие услови не можеше да обезбеди заеми од банките за да можат да го градат. Така што за жал мораме да констатираме дека и 14. тендер за Чебрен пропадна, рече Шукова.

  Банкарската гаранција од 1,4 милиони евра од Архиродон, како што кажа, нема да се активира.

  -Ги проверивме сите услови во тендерското досие и се она што е регулирано со нашиот закон и заклучивме дека гаранцијата се наплатува во корист на консендентот, во случајов Владата, само ако избраниот понудувач ја одбие поканата да склучи договор за концесија за добра од општ интерес и не го потпише договорот и доколку ја повчлече понудата пред истекот на периодот. Понудата на ја повлекоа, само истече банкарската гаранција и со тоа автоматски понудата престана да важи. Вчера се консултиравме со повеќе правници и консултантите кои се ангажирани на процесот, убаво ги разгледавме сите документи и заклучивме дека државата во моментов нема услови да ја активира банкарската гаранција, истакна Шукова.

  Тендерот пропадна, прецизира, заради тоа што понудувачот не достави продолжување на банкарската гаранција, а со тоа понудата веќе не важи.

  Шукова не сакаше да навлезе кои биле причините зошто грчката компанија се откажала.

  „Не сакам да шпекулирам. Но можеби и она што се случуваше во јавноста ја обесхрабри компанијата да продолжи со процесот. Сите сме сведоци дека дел од експертската јавност сметаше дека не треба да одиме со концесионер, туку треба да го градиме сами“, рече таа.

  Шукова смета дека државата со пропаѓањето на тендерот изгуби, бидејќи ќе овозможело пристап до европската мрежа, а ќе се обезбедеше и наводнување на плодните површини.

  ППЦ-Архиродон на 14 септември 2023 година беше избран за најповолен понудувач на 14. тендер за изградба на реверзибилната хидроцентрала ПАХЕ „Чебрен“. Подоцна имаше забелешки на јавниот повик и до крајот на 2023 година требаше да одлучи дали ќе продолжи со проектот.

  Првично одлуката требаше да ја донесе до 14 декември, но Министерството за животна средина и просторно планирање го продолжи рокот до 15 јануари 2024 година заради жалбената постапка која беше во тек, додека банкарската гаранција им важеше до 31 декември 2023 година.

  Владата на 14 септември на 185-тата седница донесе одлука со која се овозможи реализација на хидроцентралата Чебрен, со проценетата вредност на инвестицијата од околу една милијарда евра. Со одлуката беше предвидена изградба на реверзибилна хидроцентрала со инсталиран капацитет од најмалку 333 мегавати. Предвидено беше Чебрен да има функција на производство на електрична енергија, како и режим на пумпање и враќање на водата назад со што на Црна Река беше предвидено создавање на ново вештачко езеро. По завршување на проектирањето, и обезбедувањето на потребните документи се очекуваше да се почне со градба која беше предвидено да трае седум години.

  Идејата и проектирањето за големиот хидроенергетскиот проект Чебрен започнува со првите физибилити студии во 60-тите години од минатиот век. Досега имаше 13 неуспешни тендери во период од последните 20 години, а последниот јавен повик, пред тековниот, е објавен во 2016 година.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ