понеделник, март 8, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Ветар

  Германски грант за ЕСМ од 2,4 милиони евра за енергетска транзиција

  Електрани на Северна Македонија (ЕСМ) во понеделник потпиша договор за грант од 2,4 милиони евра со Германската банка за развој банка (КФВ), средства со...

  Заев: Со наше учество во гасоводот Александрополис се демонополизира снабдувањето со гас

  Сите граѓани се сопственици на националниот гасовод, што е огромна придобивка за граѓаните и за националните можности на државата. Наместо да биде присутен само...

  Србија: Панчево ќе добие ветерен парк со 60 ветерници

  Во Панчево е предвидена изградба на ветерна електрана со 60 ветерници, со инсталирана моќност до 300 MW. Инвеститор на проектот е компанијата Ветрозелена доо...

  Заев: Идната година почнува изградбата на гасовод со Грција

  Идната година официјално ќе започне проектот за изградба на гасовод со Грција, најави премиерот Зоран Заев на својот Фејсбук профил на кој ги набројува...

  Турција планира да постигне капацитет на производство на енергија од ветер од 10.000 MW

  Турција има цел да инсталира повеќе од 10.000 мегавати (MW) моќност од енергијата на ветерот наскоро, според министерот за енергетика и природни ресурси Фатих...

  Грција постигна рекордна стапка на покриеност на побарувачката на електрична енергија преку обновливите извори на енергија

  Грчките обновливи извори на енергија (ОИЕ) постигнаа двоен рекорд на 14 септември, покривајќи ја највисоката стапка на побарувачка на национално и на европско ниво...

  Обновливите извори за прв пат генерираат повеќе енергија отколку фосилните горива во Европа

  Повеќе од една петтина од енергијата на Европа беше генерирана од соларни панели и турбини на ветер во првата половина на 2020 година. Производството на...

  Рекордно производство на струја од ветериници во ПВЕ “Богданци“

  Паркот на ветерни електрани ПВЕ „Богданци“ до крајот на август испорачал рекордни над 87 GWh електрична енергија, што претставува натфрлање на планираното производство за...

  Прочитај

  Струја