петок, март 5, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  ЕУ

  Норвешка е најголем извозник на електрична енергија во Европа за 2020 година

  Северна Македонија со 35,7% увоз е еден од поголемите увозници на електрична енергија Според енергетскиот портал www.enappsys.com, Норвешка ја престигна Франција и стана најголемиот нето-извозник...

  ЕУ се согласи да ги намали емисиите за 55% до 2030 година, тоа според аналитичарите ќе доведе до тројно зголемување на цените на јаглеродот

  Договорот од страна на европските лидери е подготвен за брзо зголемување на трошоците на емитување на стакленички гасови и потенцијално забрзување на енергетската транзиција Лидерите...

  Полска бара поддршка од ЕК за изградба на нуклеарна електрана

  Полска ќе побара од Европската комисија да одобри државна финансиска помош за изградба на нуклеарна централа, изјави денеска министерот за енергетика Пјотр Наимски. Најголемото производство...

  Северна Македонија е прва членка на Енергетската заедница што поднесе нацрт Национален енергетски и климатски план (НЕКП)

  Северна Македонија е првата договорна страна што го достави својот нацрт Национален енергетски и климатски план (НЕКП) до Секретаријатот на Енергетската заедница. Исто така Албанија...

  Соларната енергија ќе биде најголемиот извор на енергија во Европа во рок од 5 години според Фатих Бирол

  Соларната енергија ќе биде најголемиот извор на енергија во Европа, во однос на инсталираниот капацитет, во рок од пет години, откри во вторникот шефот...

  Европскиот парламент ќе поддржи масовно реновирање на згради и програми за соларни покриви

  Европскиот парламент го одобри извештајот за максимизирање на потенцијалот за енергетска ефикасност на градежниот фонд на Европската унија, повикувајќи на побрзо и подлабоко обновување...

  Извештај на МААЕ: Нуклеарната енергија ќе продолжи да игра клучна улога во производството на електрична енергија

  Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) ги објави своите најнови проекции за трендовите на енергија, електрична енергија и нуклеарна енергија до 2050 година. Во...

  Обновливите извори за прв пат генерираат повеќе енергија отколку фосилните горива во Европа

  Повеќе од една петтина од енергијата на Европа беше генерирана од соларни панели и турбини на ветер во првата половина на 2020 година. Производството на...

  Меркел: Германија е одлучна за Северен тек 2 и покрај американскиот притисок

  Германската канцеларка Ангела Меркел изјави дека германската влада е решена да ја заврши изградбата на гасоводот Северен тек 2 и покрај обидите на САД...

  Прочитај

  Струја