вторник, март 9, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Скоро 40% од потребите за електрична енергија се покриени од увоз

  Според податоците на Државниот завод за статистика, во октомври 2020 година, вкупната потрошувачка на електрична енергија изнесува 622 618 МWh. Бруто-домашното производство на електрична енергија учествува со 61.55 % во бруто-домашната потрошувачка на електрична енергија, додека 96.4 % од вкупната потрошувачка на јаглен се употребени за производство на електрична енергија.

  Ова во последно време е најголем процент на покриеност на потрошувачката со увоз на електрична енергија со оглед на тоа што покриеноста на потрошувачката со производството на енергија од домашни извори во септември беше 85,3%, во август дури 94,7% а во јули 92,4% од вкупните потреби за електрична енергија на пазарот во државава.

  Најголем пад има кај производството на електрина енергија од хидроцентралите поради неповолната хидролошка состојба на реките и езерата од 15,6% од 69 879 MWh на 59 007 MWh, додека раст има кај производството на струја од ветерните централи од големи 57,1%, од 5 140 MWh на 8 074 MWh.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја