понеделник, мај 20, 2024
spot_img
Повеќе

  Од 1 јули може да се врати дневната евтина струја

  Претседателот на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), Марко Бислимоски најави можно враќање на дневната евтина струја од 14 до 16 часот од 1. јули.

  „РКЕ самата го носи тарифниот систем и сега се прават анализи дали е можно од економска гледна точка да се врати евтината струја во текот на денот. Сега треба да видиме колкаво ќе биде домашното производство на струја, а според најавите на ЕСМ ќе биде зголемена за барем 10 отсто“, вели Бислимоски. Се аналира и фактот што има голем број изградени фотоволтаици кои се главно изградени на големите компании.

  „И третиот момент е што цената на електрична енергија кога произведуваат фотоволтаиците е поевтина отколку во останатиот дел од денот. Тој тренд во лето ќе продолжи, па и тој елемент го анализираме“, изјави Бислимоски за ТВ 24.

  Како што дополнува, сега во периодот кога беше најскапа електричната енергија поради фотоволтаиците имаме најевтина струја. Оттука, нагласува, можно е ако покажат така пресметките да се врати дневната евтина струја.

  Од тоа најголема придобивка ќе имаат пензионерите кои се дома и кои многу внимаваат на тоа како се троши струјата а освен тоа најредовно ги плаќаа сметките во време на ковид-пандемијата и ја одржуваа ликвидноста на ЕСМ, наведува Бислимоски и дополнува дека евтината струја секој ден ЕСМ го чинеше 16 милиони евра годишно.

  Евтината дневна тарифа беше укината на 1 јануари 2022 година, кога имаше и поголемо зголемување на цената на електричната енергија за 9,48 отсто.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ