среда, април 17, 2024
spot_img
Повеќе

  Тендерот за изградба на 68-километарскиот гасовод Неготино – Гевгелија до крајот на годината

  Северна Македонија ќе објави тендер за планирана изградба на 68-километарскиот гасовод Неготино – Гевгелија до крајот на годината, изјави министерот за транспорт Благој Бочварски.

  Владата очекува да добие градежна дозвола за гасоводот до средината на 2021 година, рече Бочварски во соопштението за јавноста.

  Бочварски додаде дека изградбата на гасоводите од Неготино до Битола и од Скопје до Гостивар ќе заврши во 2021 година.

  Гасоводот Неготино – Гевгелија ќе сообраќа од градот Гевгелија, на границата со Грција, до градот Неготино каде што ќе се поврзе со гасоводот Штип – Неготино. Оваа интерконекција ќе и овозможи на Северна Македонија да се поврзе со Трансјадранскиот гасовод (ТАП) преку Грција и пристап до гас од Азербеџан. Северна Македонија во моментов целосно зависи од снабдувањето со руски гас преку балкански гасовод.

  Грчкиот операторот на гасната мрежа ДЕСФА заедно со Министерството за енергетика започна со подготовките на интерконекторот за гасовод, додека РАЕ, регулаторниот орган за енергетика, побара испитување на пазарот, за да се резервира доволен капацитет.

  ДЕСФА и неговиот партнер од страна на Северна Македонија МЕР, потпишаа Меморандум за разбирање во октомври 2016 година за проектот за гасоводот.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ