вторник, мај 21, 2024
spot_img
Повеќе

  ЕСМ со зголемено производство на струја за 27 отсто

  Директорот на ЕСМ, Васко Ковачевски на состанок со фирмите членки на Стопанската комора изјави дека акционерското друштво оваа година го зголемило производството на електрична енергија за 27 проценти. Според него, за наредната година е планиран раст на производството за уште 20 остсто споредено со годинава.

  „Иако законот за 2022 година предвидуваше да обезбедиме 60 отсто од електричната енергија, сепак по препорака на Владата ние обезбедуваме 100 проценти и дополнително обезбедуваме енергија за загубите за „Електродистрибуција“ и МЕПСО, за училиштата, јавните претпријатија и прехранбената индустија и други витални институции во државата“, рече Ковачевски.

  Според него, во овој момент работат сите капацитети во државата освен Блок 3 на РЕК „Битола“, кој ќе биде ставен во употреба за 10-тина дена. Тој порача и дека е потребно да се најде начин да се обезбедат дополнителни ресурси за да се обезбеди дополнителна електрична енергија за стопанството, односно да се помогне со пониски цени на струјата, со оглед на тоа што кризата ќе биде присутна и следната година и никој не може да знае кога ќе заврши, а државата мора да биде подготвена.

  Производствената цена на струјата во ЕСМ е 72 евра за мегаватчас, а ЕСМ му ја продава таа струја на ЕВН, која ја дистрибуира до граѓаните, за 48 евра за мегаватчас. ЕСМ исто така обезбедува струја за покривање на загубите во дистрибутивната мрежа, кои граѓаните ги плаќаат преку надоместот за пренос и дистрибуција, по цена од 143 евра за мегаватчас. Берзанските цени на струјата оваа година се над 300 евра за мегаватчас.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ