петок, октомври 23, 2020

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Потрошувачи се жалеле на високи сметки за струја, РКЕ советува да поднесат приговори

   

  Регулаторите потсетуваат и дека универзалниот снабдувач со електрична енергија од декември до март не смее да ги исклучува од системот ранливите категории потрошували, поради неплатени сметки

   

  Приговори да поднесат потрошувачите на електрична енергија кои добиле нереални  сметки за струја во последниот период, препорачува Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ), откако, како што велат оттаму, поголем број потрошувачи се пожалиле на високи сметки, кои отстапуваат од реалната потрошувачка.

  Овие приговори, како што велат од РКЕ, ќе бидат приоритетни за решавање.

  „Доколку потрошувачите добијат сметки во кои е фактурирана нереална потрошувачка на електрична енергија, може да поднесат претставка до РКЕ. Комисијата за жалби ќе им даде приоритет на решавање. Во изминатиов период имаме укажување од потрошувачи дека добиваат високи сметки за електрична енергија за еден месец, а следниот месец добиваат само за улично осветлување. Ние по овие претставки постапуваме веднаш“, вели Марко Бислимовски.

  Дополнително, сакам да потсетам дека потрошувачите имаат можност за контрола на начин што самостојно ќе ги отчитаат броилата по што можат онлајн да ја пријавуваат состојба на броило во ЕВН, со што врз основа на овие податоци за потрошувачката на електрична енергија во висока и ниска тарифа ќе добијат реална фактура за потрошената електрична енергија“, вели Марко Бислимоски, претседател на Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги.

  Тој потсетува дека потрошувачите имаат можност за контрола, така што самостојно ќе ги отчитаат броилата, по што можат онлајн да ја пријавуваат состојба на броило во ЕВН. Врз основа на овие податоци за потрошувачката на електрична енергија во висока и ниска тарифа ќе добијат реална фактура за потрошената струја.

  Од РКЕ ги потсетуваат домаќинствата дека универзалниот снабдувач, односно ЕВН Хоме, не смее да ги исклучува од системот за електрична енергија ранливите потрошувачи во месеците декември, јануари и февруари, поради неплатени фактури за испорачана електрична енергија.

  „Ранливиот потрошувач има можност за одложено плаќање или плаќање на минимум шест еднакви рати доколку има доспеан долг. Исто така, ранливиот потрошувач кој е заведен во евиденцијата на Министерството за труд и социјална политика има право од ЕВН Хоме да бара да биде ослободен од обврска за плаќање на надоместок за повторно приклучување, како и бесплатно да му се направи вонредна верификација на мерната опрема. Согласно законите, сите потрошувачи имаат право на надоместок на штета поради намалена испорака – испорака на електрична енергија со послаб квалитет од пропишаниот или прекини во испораката на енергија под услови и начин утврдени во Правилата донесени од РКЕ“, се вели во соопштениеот од Регулаторна.

  Исто така, додаваат оттаму, согласно со Законот за енергетика, сите потрошувачи имаат право на надоместок на штета поради намалена испорака, односно испорака на електрична енергија со послаб квалитет од пропишаниотили прекини во испораката на енергија под услови и начин утврдени во правилата донесени од РКЕ. 

  Latest Posts

  Прекини во снабдување на електрична енергија од сабота 24 10 2020 до вторник 27 10 2020

  Прекини во снабдување на електрична енергија од сабота 24 10 2020 до вторник 27 10 2020

  Полска бара поддршка од ЕК за изградба на нуклеарна електрана

  Полска ќе побара од Европската комисија да одобри државна финансиска помош за изградба на нуклеарна централа, изјави денеска министерот за енергетика Пјотр Наимски. Најголемото производство...

  РКЕ бара поголеми ингеренции – за да може да изрекува повисоки казни

    Според Бислимовски, целта е да се зголемат казните за операторите на дистрибутивните системи, доколку поради нивна неажурност и лоша организација ги оставиле потрошувачите без...

  Бугарија бара помош од Европската комисија за укинување на јагленот

  Бугарскиот премиер Бојко Борисов побара од Европската комисија да им помогне на земјите од Централна и Источна Европа да го исфрлат јагленот од употреба...

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Заев: Предлогот за намалување на ДДВ кај струјата вреден за разгледување од Владата

  Премиерот на Северна Македонија Зоран Заев смета дека е вредно да се разгледа варијантата за намалување на данокот на додадена вредност кај електричната енергија од...

  Прекини во снабдување на електрична енергија за сабота 03 10 2020 и понеделник 05 10 2020

  Прекини во снабдување на електрична енергија за сабота 03 10 2020 и понеделник 05 10 2020

  ДЗС: За 1,4 отсто пониска просечната цена на струјата во првото полугодие од 2020 година

  Според податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС), во првото полугодие од 2020 година, просечната малопродажна цена на електричната енергија за домаќинствата изнесува 4.789...

  Нафтениот гигант „Шел“ најавува отпуштање на речиси 9.000 работници

  Мултинационалната нафтена компанија Ројал Дач Шел (Royal Dutch Shell) соопшти денеска дека планира да скрати од 7.000 до 9000 работни места како дел од големото преструктуирање...

  Прекини во снабдување на електрична енергија за петок 02 10 2020

  Прекини во снабдување на електрична енергија за петок 02 10 2020