недела, јули 21, 2024
spot_img
Повеќе

  Вклучен вториот котел во ТЕЦ Неготино, електраната произведува со полн капацитет

  Вклучен е и вториот котел во ТЕЦ Неготино и термоелектраната во моментот работи со полн капацитет. Вториот котел е синхронизиран на мрежа пред 42 часа, по сите протоколи на вклучување, односно по првично стабилизирање на системот со работа со еден котел, соопшти АД ЕСМ.

  Согласно планот за производство, ТЕЦ Неготино треба непрекинато да работи со два котли до крајот на април.

  Покрај ТЕЦ Неготино, АД ЕСМ произведува преку два блока во РЕК Битола, РЕК Осломеј, гасната електрана Енергетика, хидроелектраните и ветерниот парк.

  Се прават подготовки за стартување и на Блок 3 по пристигнувањето на носечката единица од трансформаторот.

  АД ЕСМ целосно од сопствено производство ги задоволува потребите за електрична енергија на домаќинствата и малите потрошувачи, како и значаен дел од количините за дополнителни снабдувања по одлуки на Владата.

  Помал дел од количините за дополнителни снабдувања преку ЕСМ Продажба се набавуваат, а се однесуваат на последните мерки за снабдувања на училишта, јавни претпријатија и дел од стопанството.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ