недела, април 14, 2024
spot_img
Повеќе

  Повторно во погон сите капацитети на АД ЕСМ

  „Електрани на Северна Македонија“ (ЕСМ) соопшти дека Блок 1 во РЕК „Битола“ и ТЕЦ „Осломеј“ во текот на вчерашниот ден се вратени на мрежа и непречено произведуваат електрична енергија.

  Блоковите беа подложени на краткотрајни санации по воочени слабости во текот на производниот процес од страна на стручните служби и истите беа навремено отстранети, посочија од ЕСМ.

  „Со тоа, АД ЕСМ повторно работи со полн капацитет и во моментот на мрежа се трите блока во РЕК ‘Битола’, РЕК ‘Осломеј’, ТЕЦ ‘Неготино’ со два котли, гасната електрана КОГЕЛ во ‘Енергетика’, ветерниот парк ‘Богданци’, како и хидроелектраните, пред сè за давање системски и балансни услуги“, се вели во соопштението до медиумите.

  Во текот на вчерашниот ден АД ЕСМ произведе 21.178MWh електрична енергија.

  Согласно планот за производство на АД ЕСМ и Подружница РЕК „Битола“, во текот на следната недела од функција ќе биде исклучен Блок 2 на РЕК „Битола“. Ќе се реализираат активности за нега и санација на постројката кои планирано е да траат десетина дена.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ