сабота, февруари 27, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Одобрен договорот за фотоволтаичи од милијарда евра меѓу грчката PPC и германската RWE

  Извршниот одбор на грчката Државна компанија за електрична енергија ДЕИ (PPC) го одобри Договорот со германската енергетска компанија RWE, објави компанијата во вторникот.

  Договорот се однесува на поставување на фотоволтаични станици со вкупен капацитет до 2 GW, имплементирани преку заедничка инвестициска шема, се вели во соопштението на ДЕИ.

  RWE Renewables GmbH учествува во шемата со 51%, а учеството на PPC Renewables SA (PPCR) е 49%, беше наведува во соопштението.

  Како главен партнер на заедничкото вложување, RWE ќе обезбеди поголеми износи на капитал за инвестиции и ќе ја задржи контролата.

  Со оглед на сегашната цена на грчкиот пазар за инсталирање на фотоволтаични објекти, проценката изнесува 500.000 евра за 1 MW. Според тоа, портфолиото од 2 GW планирано од PPC и RWE претставува инвестиција од една милијарда евра.

  Инаку, ППЦ Обновливи извори СА  (PPC Renewables SA) е подружница на PPC.

   

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја