сабота, јули 20, 2024
spot_img
Повеќе

  Објавен тендерот за избор на изведувач за изградба на гасниот интерконектор со Грција

  На официјалната веб-страницата на Европската Унија е објавен  тендерот за избор на изведувач за изградба на интерконекторот за природен гас меѓу Северна Македонија и Грција.

  Отворањето на понудите ќе биде за 60 дена, односно на 1 февуари 2024 година во 12 часот.

  Предвидено е гасниот интерконектор да биде во должина од 123 километри и да се протега од Неа Месимвриа до Неготино и да ги поврзува двата национални системи за пренос на природен гас. На наша територија на делот од Гевгелија до Неготино ќе биде во должина од 67 километри  со очекувана вредност од над 83 милиони евра.

  Управувањето со проектот за делот од гасоводот што ќе минува низ земјава, го презеде грчкиот оператор за природен гас ДЕСФА откако беше избран на тендерот објавен од државната компанија „Номагас“.

  Проектот ќе биде финансиран од Европската инвестициска банка (ЕИБ).

  Се очекува гасниот интерконектор  да биде завршен до средината на 2025 година.

  Детални информации за тендерот се достапни на линкот  

  НАЈНОВИ ВЕСТИ