недела, јули 21, 2024
spot_img
Повеќе

  ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата во февруари досега изнесува 156,26 евра за мегават час

  Согласно податоците за движењето на цените на берзата HUPX во Унгарија за 10 февруари просечната часовна цена на еден мегават час електрична енергија (baseload) изнесува 162,97 евра/mwh.

  Цената на електричната енергија во текот на дневните часови (9:00 – 20:00) (peakload) постигна ниво од 169,99 евра за мегават час.

  Просечната цена на електричната енергија во текот на месец февруари до сега, (baseload till date) изнесува 156,26 евра за мегават час, што е за околу 8 евра повисока од цената по која што електрична енергија се тргуваше во текот на јануари.

  Имајќи ја предвид актуелната состојба на енергетскиот пазар во Европа и светот важно е да се подигне свесноста за разумното и рационално трошење на електричната енергија, како и редовното подмирување на сметките за електрична енергија со цел да се зачува стабилноста во снабдувањето.

  Информациите за движењето на цената на електрична енергија може да помогнат во попрецизно планирање на буџетите за потрошувачката електрична енергија, да се заштеди на сметките за струја, како и компаниите да носат информирани деловни одлуки со кои што ќе ги намалат своите трошоци и поуспешно ќе ги реализираат своите бизнис планови.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ