сабота, април 20, 2024
spot_img
Повеќе

  ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата изнесува 114,15 евра за мегават час, на МЕМО 104,75 евра за мегават час

  Согласно податоците за движењето на цените на берзата HUPX во Унгарија за денеска просечната часовна цена на еден мегават час електрична енергија (baseload) изнесува  114,15 евра/mwh, додека на Македонската берза за електрична енергија цената е 104,75 евра/mwh

  Цената на електричната енергија во текот на дневните часови (9:00 – 20:00) (peakload) на HUPX постигна ниво 110,76 евра за мегават час, а на MEMO 101,96 евра.

  Просечната цена на електричната енергија во текот на месец јуни до сега, (baseload till date) на HUPX изнесува 84,83 евра за мегават час, додека просечната цена за јуни на МЕМО берзата изнесува 78,88 евра за мега ват час.

  Имајќи ја предвид актуелната состојба на енергетскиот пазар во Европа и светот важно е да се подигне свесноста за домаќинско трошење на електричната енергија, како и редовното подмирување на сметките за електрична енергија со цел да се зачува стабилноста во снабдувањето.

  Информациите за движењето на цената на електрична енергија може да помогнат во попрецизно планирање на буџетите за потрошувачката електрична енергија, да се заштеди на сметките за струја, како и компаниите да носат информирани деловни одлуки со кои што ќе ги намалат своите трошоци и поуспешно ќе ги реализираат своите бизнис планови.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ