четврток, јуни 13, 2024
spot_img
Повеќе

    Блок 1 на РЕК Битола исклучен од мрежа

    Блок 1 на РЕК Битола утрово е исклучен од мрежа заради интервенции во цевководниот систем на постројката, сервисни и ремонтни активности на млинските кола и нега на постројките во машинската сала на блокот, информираат од АД ЕСМ.

    Како што нагласуваат, се очекува блокот да биде ставен во функција во следните 24 до 48 часа.

    -Заради енергетската криза во која се наоѓа земјата и потребата од постојано и зголемено производство на електрична енергија, ремонти и санација на блоковите не се изведуваат како што вообичаено тоа се прави, со застои на производствениот процес на блок во период од 60 до 90 дена. Сите неопходни зафати во овој период се прават кога се апсолутно неопходни или кога ќе се укаже можност за тоа, соопшти АД ЕСМ.

    НАЈНОВИ ВЕСТИ