сабота, јули 20, 2024
spot_img
Повеќе

  Ако не помогне државата за струјата, бројот на вработени ќе се намали за 30 до 50 отсто, предупредуваат компаниите

  Стoпанската комора деновиве направи анкета меѓу 200 фирми членки  а одговорот е дека до крајот на годинава можат да издржат но веќе од јануари, ако нема владина помош ќе мора да почнат со отпушања и бројот на вработени би се редуцирал за 30 до 50 отсто.

  Потпретседателката на Стопанската комора Јелисавета Георгиевска-Јовеска на денешната прес-конференција нагласи дека состојбата е тешка и оти бизнисот очекува поддршка. Поддршката што ја очекува бизнисот, како што истакна, е врз база на пресметки во компаниите со цел да не дојде до редуцирање на производството и на кадарот.

  – Состојбата е тешка и бараат поддршка и премостување на нивните потешкотии со кои се соочуваат.

  Од сите контакти со компаниите, се посочува дека не би сакале на почетокот од следната година да прават реструктуирање во нивните капацитети, односно не би сакале, редуцирање на она што значи кадар којшто треба да продуцира додадена вредност, потенцираше потпретседателката на Стопанската комора.

  Во име на Кризниот штаб, Георгиевска-Јовеска рече дека треба што поскоро да следат мерките, бидејќи компаниите ја чекаат поддршката од Владата.

  – Да се субвенционира цената на електричната енергија за индустријата по примерот на соседните земји, да се обезбеди правна рамка за фирмите да излезат од постојните договори за снабдување со електрична енергија за компаниите да можат да склучат договори со ЕСМ снабдување, да се максимизира домашното производство на електрична енергија и вишоците да се понудат на индустријата по производна цена и да се намали  ДДВ-то за електрична енергија од 18 на пет отсто, рече Георгиевска-Јовеска.

  Таа додаде дека врз основа на направените компаративни анализи, компаниите треба да добијат определна базна цена на која државата би ги покривала трошоците и со тоа би се создале неопходни претпоставки за некаква предвидливост којашто е основа на бизнисот.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ