понеделник, декември 11, 2023
spot_img
Повеќе

  Скопје е дел од проектот за јаглерод-неутрални градови

  Пет градови во пет земји од Југоисточна Европа се дел од проектот што има за цел да ги направи неутрални со јаглерод уште во 2030 година, со модел на финансирање  да биде дизајниран на начин што нема да го зголеми постојниот долг на јавниот или на приватниот сектор.

  Петте градови се: Скопје, Крижевци (Хрватска), Марибор (Словенија), Сараево(Босна и Херцеговина) и Ниш (Србија).

  Проектот, Здружението на граѓани SmartUp – Лабораторија за социјална иновација. Покрај целта за неутралност на јаглерод во 2030 година, целта е овие градови да се претворат во „некои од најдобрите можни места во Европа за живеење, работа и посета“ до 2025 година.

  Овие градови ги споделуваат истите предизвици како што се загадувањето на воздухот, лошата инфраструктура, неефикасното испорачување на јавните услуги, емиграцијата и намалената доверба во институциите.

  Проектот има за цел да дизајнира иновативен механизам за финансирање за разни проекти, со можни области на примена, вклучувајќи одржлива урбана мобилност, ремонтирање на стари и енергетски неефикасни згради, транзиција на цели градови во обновлива енергија, зачувување и зајакнување на природниот капитал и биодиверзитет, еластично урбано пошумување и третман на отпадни води.

  Покрај тоа, намерата е да се развие модел на финансирање кој може многу да се реплицира низ градовите и регионите, кој со тек на време може да стане применлив во цели земји и во целиот регион.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ