среда, февруари 1, 2023
spot_img
Повеќе

  Што се пловечки соларни панели?

  Како функционираат пловечките соларни панели?

  Пловечки соларен, исто така познат како пливачки/лебдечки фотоволтаик (FPV), е низа од панели кои пловат над вода. Соларните панели треба да се постават на пловидбена структура што ги држи над површината. Тие најчесто се поставуваат на езеро или мали водени површини како акумулации и резервоари бидејќи тие води се помирни од океанот.

  Предности на пловечки соларен панел

  Без загуба на земјиштето

  Една од најголемите предности на пловечките соларни панели е тоа што инсталациите не завземаат вредно земјиште. Многу од овие инсталации можат да заземат неискористен простор на водни тела, како што се хидро акумулации, езера за третман на отпадни води или резервоари за вода за пиење. Инсталирањето соларни панели на отворена вода ја намалува потребата за отстранување на дрвја и расчистување на шумите, практика што се користи во случај на некои поголеми инсталации на соларни панели.

  Повисоки перформанси на соларниот панел

  Соларните панели се издржливи и можат да работат под високи температури. Но, како и со другите електронски уреди, со повисоки температури доаѓаат и намалени излези на енергија. Перформансите на сончевиот панел имаат тенденција да опаѓаат како што се зголемуваат температурите и ова неповолно влијае на инвестицијата за да инсталираат панели во топла и сончева клима. Водата каде се поставени пловечките сончеви панели помага во разладување на опремата, што значи дека панелите произведуваат електрична енергија со поголема ефикасност во топла клима отколку што инаку би можеле.

  Придобивки од животната средина

  Пловечките соларни панели секако можат да играат улога во придонесот кон поздрава околина. Со пловечки соларни инсталации, водата не само што има ефект на ладење на сончевата опрема: таа работи и на друг начин. Пловечката структура на соларниот панел го засенува телото на вода и го намалува испарувањето од овие езерца, акумулации и езера. Ова е особено корисна придобивка во областите подложни на суша, бидејќи загубата на вода до испарување може да се додаде со текот на времето и да придонесе за недостаток.

  Сенката обезбедена од овие пловечки соларни тела, исто така, помага да се намали присуството на цветање на алги во телата со свежа вода. Цветањето на алгите може да биде опасно за здравјето на луѓето ако се појави во извор на вода за пиење, а исто така може да доведе до смрт на растенија и животни кои живеат во водното тело.

  Недостатоци на пловечки соларни панели

  Трошоци

  Пловечките соларни инсталации се поскапи и имаат повеќе дополнителни трошоци за одржување отколку  традиционални видови инсталации на соларни панели.

  Апликации

  Пловечките соларни инсталации се од големи размери и обезбедуваат енергија за комунални компании, големи заедници, компании или општини. Не се исплатливи за мали потрошувачи.

  Огромен потенцијал на соларните панели кои се поставени на хидроакумулациони брани

  Користењето на хидро акумулации на постоечки електро системи за лебдечки PV додава дополнителни придобивки од користењето езера или езерца.

  Најважно е дека сончевиот електроенергетски систем може да ја искористи постојната инфраструктура и далекуводите на хидроенергетскиот постројка, што ги намалува капиталните трошоци. Плус, двете технологии можат да се балансираат едни со други бидејќи сончевата енергија има најголем потенцијал за време на суви сезони, додека дождливите сезони се најдобри за хидроенергетската енергија.

   

  Водечка причина да се спарат двете технологии за генерирање има врска со сигурноста на електричната енергија што се создава од хидроелектричните системи. Многу пати, хидроцентралите произведуваат електрична енергија многу предвидливо поради постојан проток на вода во текот на целата година. Но, во други ситуации, сезонските варијации на нивото на водата може да доведат до флуктуирање на производството на енергија од браните. Со инсталирање на пловечки фотоволтаици на акумулацијата на браните, може да се произведе дополнителна електрична енергија за да се стабилизира излезот на електрична енергија од хидроцентралата. Дополнителна електрична енергија произведена од пловечките соларни панели во текот на денот значи дека може да се задржи повеќе вода зад хидроакумулационите брани, што значи дека во текот на ноќта, кога панелите не произведуваат енергија, може да се дозволи дополнително тошење на водата преку хидроцентралата.

  Пловечките соларни панели поставени на постојните акумулации во склоп на хидроенергетските комплекси може да ги намалат трошоците и да задоволат дури 40 проценти од светските енергетски потреби.

   

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја