сабота, февруари 27, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Најголемата грчка компанија за електрична енергија во државна сопственост ДЕИ  објави профит пред оданочување од 46,6 милиони евра во периодот јануари-септември

  Најголемата грчка компанија за електрична енергија во државна сопственост ДЕИ  објави, вчера, профит пред оданочување од 46,6 милиони евра во периодот јануари-септември 2020, од 416,8 милиони евра загуба во истиот период минатата година.

  ДЕИ соопшти дека третиот квартал на 2020 година е четвртиот последователен квартал на зголемена оперативна профитабилност со повторен EBITDA од 238,7 милиони евра, од 87,6 милиони во третиот квартал минатата година, додека во деветмесечниот период се зголеми седум пати на 696 милиони евра од 96,9 милиони минатата година.

  Прометот се намали за 2,4% во деветмесечниот период, поради падот на обемот на продажба од 14,2%, како резултат на загубата на уделот на пазарот и падот на побарувачката. Домашната побарувачка за електрична енергија падна за 6,2% на 41,687 GWh во периодот јануари-септември од 44,435 GWh во истиот период минатата година. Производството и увозот на електрична енергија опфати 38,8% од вкупната побарувачка во деветмесечниот период, за 47,2% помалкѕ во 2019 година. Производството на лигнит падна за 50,6%.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја