среда, февруари 21, 2024
spot_img
Повеќе

  Зголемено присуство на САД во регионот на Западниот Балкан и Источниот Медитеран во врска со енергетските проекти

  Минатата недела се одржал состанок помеѓу американскиот секретар за енергетика Дан Бројле и грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис, на кој Грција и САД се согласиле за засилена билатерална и стратешка енергетска соработка.
  Главните теми на состанокот биле прашања за понатамошно унапредување на енергетските инвестиции на САД во регионот.
  Бруиле исто така се состана со грчкиот министер за енергетика Костис Хаџидакис за да разговара за соработка за енергетика помеѓу Грција и Северна Македонија., како и за потенцијалното проширување на активностите на американските енергетски компании во обновлива енергија во Грција.
  Американскиот амбасадор во Грција, Џефри Р. Пјат ја пофалил „исклучително позитивната улога на Грција, како во Источниот Медитеран, така и на Западен Балкан“.
  „Сега исто така гледаме дека енергетските проблеми се развиваат како позитивен аспект на разговорите за Западен Балкан, со можност за користење на Трансјадранскиот гасовод (ТАП), терминалот за течен природен гас (ЛНГ) во грчкото пристаниште Александрополис и Интерконекцијата на гас „Бугарија (ИГБ) да донесе гас во Северна Македонија, Косово и Србија, што не е од Русија“, додал Пјат.
  Владата на Северна Македонија води разговори со американскиот индустриски гигант „Џенерал електрик“ за проектот за изградба на гасна централа во Битола. Инвестицијата во електрична централа од 800 мегавати се проценува на 400 милиони евра.
  Новите инвестиции во енергетскиот сектор се дел од стратегијата на Северна Македонија за укинување на јагленот и премин кон производство на електрична енергија од обновливи извори и природен гас.
  Пред еден месец, државната компанија за енергетика Електрани на Северна Македонија (ЕСМ) ги прекина инвестициите во бугарската нуклеарна централа Белене и го насочи фокусот кон изградба на фабрика за гас во Грција.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ