сабота, јули 20, 2024
spot_img
Повеќе

  Земјите на Г7 ќе одредат плафон на цените на руската нафта и дериватите

  Министрите за финансии од земјите на Г7 објавија заедничка изјава во која објавија дека се согласиле да спроведат ограничување на цената на руската нафта и нафтени деривати со цел „да се намалат руските приходи и способноста на Русија да ја финансира својата агресивна војна“.

  Сепак, тие не открија детали од својот план, додавајќи дека ценовната граница дополнително ќе биде утврдена.

  „Денес ја потврдуваме нашата заедничка политичка намера да ја финализираме и имплементираме сеопфатната забрана на услугите кои овозможуваат поморски транспорт на сурова нафта и нафтени деривати од руско потекло на глобално ниво – обезбедувањето на такви услуги би било дозволено само доколку нафтата и нафтените деривати се купат на или под цена (‘ограничување на цените’) утврдена од широката коалиција на земји кои се придржуваат и ја спроведуваат границата на цените“, се вели во соопштението.

  Целта на ценовната граница е да се намалат руските приходи, да се ослабне способноста на земјата да ја финансира својата војна и Украина и исто така да го олесни влијанието на војната врз глобалните цени на енергијата, се вели во соопштението.

  Русија истовремено се закани дека ќе престане да им продава нафта на оние земји кои ќе го поддржат ограничувањето.

  Групата Г7 ја сочинуваат Велика Британија, Канада, Франција, Германија, Италија, Јапонија и САД.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ