среда, февруари 1, 2023
spot_img
Повеќе

  Заев за „Катимерини“: Со Грција ја зацврстуваме соработката и на полето на енергетиката

  Премиерот Зоран Заев во интервјуто за грчки „Катимерини“ рече дека на сите средби со премиерот Киријакос Мицотакис, разговараат за поголема економска соработка и дека таа соработка треба да продолжи и да се надгради со вклучување на регионот во политиките на ЕУ за економско закрепнување на земјите од Европа за време и во пост-ковид периодот.

  „Заедничките инвестициски проекти се уште една алка за зацврстување на нашето пријателство и на соработката на полето на енергетиката. Потпишаните Меморандуми за соработка за реализација на проектите: Терминал на течен природен гас Александруполи, обезбедување на капацитет за природен гас и Гасната централа Александруполи, како и договорот за интерконекторот за гасно поврзување со Грција создаваат можност за трајно и стабилно снабдување со природен гас за земјата, од каде потоа гасот ќе се дистрибуира и пошироко во регионот.

  Ова е дел и придобивка за остварување на нашето зелено сценарио како најприфатливото за развојот на земјата, кое треба да обезбеди економски и еколошки  придобивки“, подвлече премиерот Заев.

  Заев додаде дека во овој дел се очекува значително да се подобри и унапреди соработката и на регионално ниво.

  „Со поврзувањето со земјите од Западен Балкан, Северна Македонија ќе стане транзитна рута на природен гас и енергетски хаб на Балканот. Проектите со Грција на планот на гасното поврзување се први од ваков тип во Југоисточна Европа.

  Со поврзувањето со Грција, наместо во нашата држава да биде присутен само еден извор на гас, сега е отворена можноста да влезе и снабдување од повеќе различни извори, како гасот од Соединетите Американски Држави, Блискиот Исток и други, што значи сигурно и безбедно снабдување со природен гас од различни добавувачи, диверзификација на изворите што нашата држава ќе ја направи енергетски независна“, истакнува премиерот Заев во интервјуто за грчкиот весник „Катимерини“.

  Интервјуто на премиерот Заев за „Катимерини” е во пресрет на неговото учество на Економскиот форум Делфи, што од 10 до 15 мај ќе се одржи во Атина.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја