понеделник, мај 20, 2024
spot_img
Повеќе

  Во земјава прв пат целосно ќе се произведува електричен автомобил e.GO

  Во Технолошко индустриската развојна зона во Тетово за прв пат кај нас ќе се произведуваат целосно електрични автомобили. За таа цел денеска во кругот на ТИРЗ во Тетово беше потпишан договор за државна помош помеѓу директорот на Дирекцијата на ТИРЗ, Јован Деспотовски и менаџерите на германската компанија „Некст Е-го“, со кој започнува реализацијата на инвестицијата во износ од 130 милиони евраи ќе отвори најмалку нови 890 работни места. Фабриката ќе се гради на површина од 60.000 квадратни метри.

  Според планот за работа оваа компанија очекува да произведува околу 3000 автомобили годишно кои ќе бидат пласирани на домашниот и на странскиот пазар.

  „Оваа инвестиција е од огромно значење за државната, но и за локалната економија и развојот на човечкиот потенцијал во Тетово и во државата. Со оваа значајна инвестиција, Северна Македонија уште еднаш потврдува дека нуди одлични услови за инвеститорите, со стабилна економска и политичка клима во која меѓународните компании како „НЕКСТЕ.Е.ГО“ имаат партнер од доверба“, посочи во воведното обраќање премиерот Димитар Ковачевски.

  Тој посочи дека за прв пат кај нас ќе биде произведен целосен автомобил.

  „Во Северна Македонија и досега се произведуваа делови за автомобили од светските брендови, но сега имаме целосно производство на финален производ токму кај нас. И ова е навистина голема работа“, рече Ковачевски.

  На настанот се обрати и Али Везваеи, претседавач на бордот на компанијата e.GO кој во своето обраќање подвлече дека договорот е уште една клучна цел во стратегијата за глобален раст на e.GO и ја нагласува внатрешната вредност на иновативната технологија и пристап.

  „Навистина сме возбудени што ќе го прошириме нашиот производствен отпечаток во Република Северна Македонија, следејќи го нашиот напредок во Бугарија претходно оваа година. Нашиот стратешки фокус во Југоисточна Европа се заснова на нашето верување во конкурентниот екосистем на регионот, атрактивна инвестициска клима и пристап до поттикнат и талентиран човечки капитал“, рече тој.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ