вторник, јуни 6, 2023
spot_img
Повеќе

  Владата подмири речиси половина од долгот за струја на македонски Железници и Транспорт

  Двесте милиони денари или околу 3,3 милиони евра, се ставени на располагање на Министерството за транспорт и врски за плаќање на дел од долгот на МЖ и „МЖ – транспорт“, информира денеска министерот Благој Бочварски.

  Одлуката за прераспределба на средства за буџетските корисници синоќа била изгласана во Собранието. Бочварски посочи дека македонски „Македонски железници“ и „МЖ – транспорт“ имаат вкупен долг од шест милиони евра за електрична енергија и дека со парите што ги добиле од буџетот ќе го отплатат речиси половина од долгот. Тој додаде дека долгот на „Македонски железници“ и „МЖ – транспорт“ варира и се менува од ден во ден.

  „Можам да кажам дека само во текот на оваа година, дадовме преку 12 милиони евра поддршка на ‘Македонски железници’ и ‘МЖ – транспорт’. Генерално секоја година помагаме преку обврската за субвенционирање на патничкиот превоз и таа обврска е некаде од шест и пол до седум милиони евра. Но оваа година дополнително дадовме поддршка, затоа што веруваме дека во време на криза преку ова претпријатие ‘Македонски железници’ се внесуваат и дел од енергенсите во државата“, рече Бочварски.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја