сабота, февруари 27, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Влада на СРМ – Зголемување на учеството на обновливи извори во капацитетите за производство на електрична енергија на повеќе од 50 проценти до крајот на 2024 година

  Новата Влада на Северна Македонија постави шест главни задачи за следните четири години и вклучувајќи заштита на животната средина и одржлив развој.

  Меѓу главните и најамбициозните цели е да се зголеми учеството на обновливи извори во капацитетите за производство на електрична енергија на повеќе од 50 проценти до крајот на 2024 година.

  Кабинетот на премиерот Зоран Заев вети дека ќе го подобри квалитетот на воздухот, ќе ги гони оние што го загадуваат и загрозуваат здравјето, ќе инвестираат во мобилност, производство на обновлива енергија и енергетска ефикасност.

  Северна Македонија ќе претстави посеопфатен систем на субвенции и даночни олеснувања за електрични и хибридни возила и набавка на велосипеди, согласно програмата за зелен развој.

  Во плановите на Владата се и забраната на изградба на мали хидроцентрали во заштитените подрачја.

  Сепак, новата влада има намера да го продолжи животот на термоцентралата РЕК Битола за две децении и да отвори придружен рудник за јаглен.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја