сабота, февруари 27, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Турција планира да постигне капацитет на производство на енергија од ветер од 10.000 MW

  Турција има цел да инсталира повеќе од 10.000 мегавати (MW) моќност од енергијата на ветерот наскоро, според министерот за енергетика и природни ресурси Фатих Донмез.

  “Енергијата на ветерот сочинува 9% од вкупниот инсталиран капацитет и 17,5% од инсталираната моќност на обновливата енергија. Во можност сме да напојуваме 9,6 милиони домаќинства со овие електрани”, рече Донмез на конгресот организиран од Турското здружение за енергија од ветер (ТУРЕБ).

  Со инсталирани дополнителни 740 MW оваа година, моменталната инсталирана моќност на Турција во енергијата на ветерот достигна 8.330 MW.

  Турција има за цел да ја зголеми оваа сума почетно на 10.000 мегавати, а потоа на 20.000 мегавати.

  Донмез изјави дека Турција има за цел да стане водечка земја со своето искуство и висока технологија во енергијата на ветерот. Целта на Турција е да обезбеди 65% од своите енергетски потреби од домашни обновливи извори до 2023 година и исто така, истакна дека Турција стана 5-ти најголем производител на технологија за производство на струја од ветер во Европа и извезува 80% од производствените капацитети.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја