понеделник, мај 20, 2024
spot_img
Повеќе

  Трансјадранскиот гасовод (ТАП) започнува со работа

  По скоро четири и пол години од почетокот на изградбата, Трансјадранскиот гасовод е суштински завршен. Гасоводот ТАП е наполнет со природен гас од грчко-турската граница до терминалот за прием на гасоводот во Јужна Италија. Гасоводот долг 878 километри започна со работа, рече конзорциумот ТАП во неделата. ТАП ќе пренесува природен гас од гигантското поле Шах Дениз од Азербејџанскиот дел на Каспиското Езеро кон Европа.

  “Како нов оператор на системот за пренос, развиен и изграден во согласност со најдобрите индустриски практики и стандарди, ТАП овозможува двојна диверзификација: нова, сигурна и одржлива енергетска рута и извор на гас што достигнува до милиони европски крајни корисници, за следните децении“, управниот директор на ТАП, Лука Скипати, рече во изјавата.
  Мурад Хејдаров, претседател на бордот на директори на ТАП, додаде дека “ТАП гарантира дека Европа може да добие снабдување од друг извор, истовремено поддржувајќи ги клучните цели на ЕУ за постигнување на интегриран пазар на енергија и одржлив, безбеден и разновиден енергетски микс, придонесувајќи кон тековни струи кон транзиција на чиста енергија “.

  ТАП е европски крак на Јужниот гасен коридор, проект што ќе пренесе 10 милијарди кубни метри нови количини на гас од Азербејџан на повеќето пазари во Европа. Поврзувајќи се со Трансанадолскиот гасовод (TANAP) на границата на Грција со Турција, ТАП се протега низ северна Грција, Албанија и Јадранското море пред да стигне до италијанскиот брег. ТАП ќе пренесува 10 милијарди кубни метри нови количини на природен гас годишно од Азербејџан до пазарите во Европа.

  Акционери на ТАП се Бритиш Петролеум, Азербејџанската државната компанија “Сокар“  и италијанскиот “Снам“ со по 20% сопственост, белгискиот „Флуксис“ со 19%, шпанскиот „Енагас“ со 16% и швајцарскиот „Акспо“ со 5%.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ