понеделник, март 8, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Српската државна компанија „Електропривреда Србије“ ЕПС ќе добие 38 милиони евра помош од Владата

  Српската Влада предвиде субвенции за јавните претпријатија во електричниот сектор во износ од околу 38 милиони евра во предлог ребаланс на буџетот за 2020 година. Ова е преседан во тековното планирање на јавните финансии и според експертите, овие субвенции можат да бидат насочени само кон електрична енергија ЕПС, а потенцијална причина се загубите заради зголемената набавка на електрична енергија од обновливи извори на енергија по субвенционирани цени.

  Според експертите, за да се повратат финансиите на ЕПС, би било потребно да се зголемат повластените тарифи, преку кои се финансираат обновливи извори на енергија. Или ќе се зголеми надоместокот за обновливи извори на енергија или загубите ќе треба да се решат со субвенции. Надоместокот досега не е зголемен, а неодамна се пуштени во употреба нови ветерници, кои беа одобрени пред неколку години. Повластената тарифа не е променета од 2015 година, додека снабдувањето со електрична енергија од привилегирани производители се зголеми осум пати во тој период. Минатата година беа исплатени над 105 милиони евра за набавка на електрична енергија од привилегирани производители, додека ЕПС наплатува 0,074 евра / kWh електрична енергија продадена на крајните корисници преку повластени тарифи. Експертите проценуваат дека ЕПС ќе направи загуби од 120 до 150 милиони евра годишно само поради недоволни приходи од повластени тарифи.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја