среда, февруари 1, 2023
spot_img
Повеќе

  Србија: Поскапување на електричната енергија за домаќинствата

  На барање на државната компанија Електропривреда Србије (ЕПС), Агенцијата за енергетика даде согласност за одлуката за новата повисока цена на електричната енергија за домаќинствата.

  Новата просечната цена на електрична енергија за корисници кои имаат право на гарантирано снабдување по регулирани цени (домаќинства и мали потрошувачи), утврдена врз основа на максимално одобрен приход, е без даноци и такси и изнесува 7.867 динари / kWh (0.067 EUR) и е повисока од постојната просечна цена за 3 , 4%.

  Новата цена за гарантирано снабдување ќе започне да се применува од 1 февруари 2021 година.

  И покрај ова покачување, цената на електричната енергија во Србија е сè уште значително пониска од цените во земјите од регионот и Европа.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја