сабота, февруари 27, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Србија: Панчево ќе добие ветерен парк со 60 ветерници

  Во Панчево е предвидена изградба на ветерна електрана со 60 ветерници, со инсталирана моќност до 300 MW. Инвеститор на проектот е компанијата Ветрозелена доо Белград. Оваа централа ќе биде изградена близу Банатско Ново Село и Долово на површина од околу 46,4 км2.

  Во рамките на ветерниот парк Ветрозелена, првично било планирано да се изградат 20 до 30 турбини на ветер со инсталирана моќност од околу 160 MW, но на почетокот на годината инвеститорот поднел барање за двојно зголемување на моќноста на идната ветерна електрана, планирајќи да изгради ветерна електрана со помеѓу 40 и 60 турбини на ветер и максимум 300 MW.

  Во иницијативата за донесување одлука за изработка на детален план за регулација на ветерниот парк Ветрозелена од септември минатата година, инвеститорот изјави дека компанијата Ветрозелена доо „е новооснована компанија на инвеститорот CWP Обновливи извори, која има долгогодишно искуство и проектира ветерни електрани Чибук 1 во Србија и Фантанеле во Романија, како и девет проекти во Австралија, со вкупен капацитет повеќе од 3 GW “.

  Патем, австралискиот CWP обновливи извори е заедничко вложување помеѓу британската Wind Prospect и американската компанија Continental Wind Partners (CWP). Локална подружница на CWP е компанијата Continental Wind Serbia, позната на јавноста по тоа што нејзин директор беше сегашната премиерка Ана Брнабиќ.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја