сабота, септември 30, 2023
spot_img
Повеќе

  РКЕ се пожали кај ЕЗ, ЕУ и САД дека ВМРО-ДПМНЕ и врши директен притисок

  Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) на Северна Македонија соопшти дека ги информирала Секретаријатот на Енергетската заедница во Виена, како и дел од меѓународните дипломатските претставници во земјава  во врска со последните случувања во земјава, откако таа, на 21 јули годинава донесе одлука за зголемување на цената на струјата за 4,7 денари за киловат-час.

  По донесувањето на одлуката повремено се одржуваат протести во организација на собири на здруженија и граѓани, кои за РКЕ се легитимни, но протестот организиран од страна на најголемата опозициска партија ВМРО ДПМНЕ која бара укинување на одлуката е директен притисок врз нашата работа, посочуваат од РКЕ.

  – Како претседател на Регулаторната комисија за енергетика сакам да Ве уверам дека Регулаторната комисија за енергетика е секогаш спремна за дијалог со сите заинтересирани страни, но секогаш ќе биде независна во своето одлучување и никогаш нема да потклекне под различни притисоци и влијанија. Одлуката на Регулаторната комисија за енергетика е донесена врз основа на Законот за енергетика* и соодветните подзаконски акти во коишто се инкорпорирани начелата на законодавството на Европската унија и европските стандарди, со анализирање на податоците за финансиското работење на вршителите на енергетските дејности. Истовремено, со донесената одлука се обезбедува непречено функционирање на електроенергетскиот систем – сигурност, стабилност и доверливост во испораката на електрична енергија што е од особено значење токму во пресрет на зимскиот период. Притоа, со донесената одлука се изврши значајно намалување на барањата на вршителите на енергетските дејности за покачување на цените на нивните услуги, односно не им се признати сите пријавени трошоци, освен оние за коишто Регулаторната комисија за енергетика смета дека се оправдани, наведува Марко Бислимоски, претседателот на Регулаторната комисија за енергетика во писмото доставено до Секретаријатот на Енергетската заедница во Виена, Делегација на Европската Унија во Северна Македонија и Амбасадата на Соединетите Американски Држави.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја