понеделник, мај 20, 2024
spot_img
Повеќе

  Просечната цена на електричната енергија во текот на месец ноември до сега е за близу 13 евра повисоко од цената на претходниот месец

  Согласно податоците за движењето на цените на берзата HUPX во Унгарија за 26 ноември просечната часовна цена на еден мегават час електрична енергија (baseload) изнесува 270,07  евра/mwh.

  Цената на електричната енергија во текот на дневните часови (9:00 – 20:00) (peakload) постигна ниво од 312,76 евра за мегават час.

  Просечната цена на електричната енергија во текот на месец ноември до сега, (baseload till date) изнесува 207,99 евра за мегават час, што е за близу 13 евра повисоко од цената по кој што електрична енергија се тргуваше во текот на претходниот месец.

  Имајќи ја предвид актуелната состојба на енергетскиот пазар во Европа и светот важно е да се подигне свесноста за разумното и рационално трошење на електричната енергија, како и редовното подмирување на сметките за електрична енергија со цел да се зачува стабилноста во снабдувањето.

  Информациите за движењето на цената на електрична енергија може да помогнат во попрецизно планирање на буџетите за потрошувачката електрична енергија, да се заштеди на сметките за струја, како и компаниите да носат информирани деловни одлуки со кои што ќе ги намалат своите трошоци и поуспешно ќе ги реализираат своите бизнис планови.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ