сабота, февруари 27, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  ΔΕΗ објави профит пред оданочување од 51,2 милиони евра во полугодие

  Најголемата грчка компанија за електрична енергија во државна сопственост ΔΕΗ во четвртокот објави профит пред оданочување од 51,2 милиони евра во првата половина на 2020 година, за разлика од загубата од 318,4 милиони во истиот период минатата година, со  соодветно продолжување на EBITDA на 457,3 милиони евра од 9,3 милиони во истиот период.

   Георгиос Стасис, претседател и извршен директор на ΔΕΗ, очекува резултатите од работењето да ги надминат поставените цели и да достигнат 850-900 милиони евра оваа година. Ова е трет квартал по ред каде ΔΕΗ објавува зголемен EBITDA (275,3 милиони евра во во вториот квартал на 2020 година) од 75,6 милиони во вториот квартал на 2019 година.

   ΔΕΗ соопшти дека досега преземените владини мерки за справување со последиците од пандемијата  „се чини дека немаат негативен ефект врз Групацијата и матичната компанија“. Домашната побарувачка за електрична енергија падна за 7,0% во првата половина на 2020 година, додека во вториот квартал побарувачката се намали за 12,7%.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја