петок, март 5, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Производство и потрошувачка на електрична енергија во јуни 2020

  Според податоците на Државниот завод за статистика, во јуни 2020 година, вкупната потрошувачка на електрична енергија изнесуваше: 477 863 МWh

  Бруто-домашното производство на електрична енергија учествува со 75.3 % во бруто-домашната потрошувачка на електрична енергија, односно со 359 647 MWh. Остатокот е набавен со увоз на 118 216 MWh каде има зголемување од 62,9 % според увозот на електрична енергија во јуни 2019 година.

  Производството во јуни 2020 спрема јуни 2019 е намалено за 22,2 %, најголемото намалување на производство има кај термоцентралите за големи 39,3 %, додека зголемување на производството има кај хидроцентралите од 32,4 % и ветерните електрични централи од 30,7 %.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја