недела, јули 21, 2024
spot_img
Повеќе

  ММФ го критикува Електростопанството на Србија (ЕПС) за неприлагодување на цените на електричната енергија за малите и средни претпријатија

  Анализата извршена од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) покажа дека производната цена на електричната енергија е пониска од продажната за резиденцијалните потрошувачи и малите и средни претпријатија. Исто така, покажа дека сегашната субвенција за ОИЕ од 0,079 евроценти по kWh, што ја плаќаат потрошувачите преку сметките за електрична енергија, не е доволна за покривање на трошоците за произведената „зелена“ енергија.

  ММФ ги критикуваше српските власти за неприлагодување на цените на електричната енергија за малите и средни претпријатија и во септември, кои се пониски од производната цена како и за не зголемувањето на субвенциите за производство на електрична енергија од обновливи извори.

  Според serbia-energy.eu и весниците во земјата, ММФ, исто така, го критикувал непочитувањето на роковите поврзани со постапките за трансформација на компанија од јавно претпријатие во акционерско друштво, пред сè, делот што се однесува на доцнењето на објавувањето тендери за проценка на имотот на ЕПС .

  Според весниците, српската страна објаснила дека домаќинствата и малите комерцијални потрошувачи биле сериозно погодени од пандемијата на коронавирусот и затоа е одлучено да не се зголемуваат цените на електричната енергија. ММФ го призна ова образложение, но сепак апелира за зголемување на субвенциите за обновливите извори на енергија (ОИЕ) исплатени од потрошувачите, бидејќи загубите на ЕПС од набавка на електрична енергија произведена од обновливи извори постојано се зголемуваат.

  Во јули, медиумите објавија дека ММФ побара зголемување на цените на електричната енергија меѓу 7,7 и 7,9% од 1 септември. Последното зголемување во Србија беше во декември минатата година, кога цените на електричната енергија за резиденцијални и мали бизнис клиенти пораснаа за 3,9%. Во моментов, цената на електричната енергија за оваа категорија потрошувачи е околу 0,06 евра за kWh, без ДДВ. Србија има најниска цена на електричната енергија во регионот и во Европа. Цената е 7,2% пониска во споредба со Северна Македонија, 18,9% пониска во споредба со Бугарија, 24% пониска отколку во Албанија, додека kWh електрична енергија е за 71% поскапа во Хрватска и 120% во Словенија.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ