понеделник, октомври 2, 2023
spot_img
Повеќе

  Макпетрол: РКЕ повторно ја потврди својата нестручност и селективна примена на Законот за енергетика

  „Во врска со одлуката на Регулаторна комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија (РКЕ), донесена на 22 октомври 2020 година, за определување на ескалираната густина и деескалираната густина на секој нафтен дериват и гориво за транспорт, висината на надоместокот за премија, транспортините трошоци до склад во Република Северна Македонија, висината на надоместокот за трошоци за работење преку склад и трговска маржа со вклучени транспортни трошоци од склад до бензински станици и крајни потрошувачи, како компанија сакаме да го искажеме нашето несогласување, со истата“, стои во соопштението на АД Макпетрол испратено до медиумите.

  Од компанијата истакнуваат дека со оваа одлука РКЕ повторно ја потврди својата нестручност и селективна примена на Законот за енергетика, а дополнително во образложение на предметната одлука наведува невистинити информации.

  „Поради нестручноста и селективноста на членовите на РКЕ, Макпетрол АД како и многу пати до сега, повторно бара либерализација на пазарот односно, слободен пазар при формирање на цените на нафтените деривати. Впрочем, исто како што е либерализиран пазарот и во земјите членки на Европската Унија, со кои РКЕ ги прави споредбите.

  Ваквото однесување на членовите на РКЕ создава само штети и несигурност на пазарот, бидејќи  нафтените компании преку овие несовесни политики се спречени да инвестираат во својот развој, како и во развојот на своите вработени“, соопштува Макпетрол.

  Владеачката партија СДСМ во својата предизборна програма како еден од приоритетите ја наведе и либерализацијата на пазарот со нафта и нафтени деривати.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја