сабота, јуни 15, 2024
spot_img
Повеќе

    Краток прекин во работата на РЕК Осломеј поради пукната цевка

    РЕК Осломеј е во 48-часовен прекин поради пукната цевка, како најчест дефект во термоелектраните, кој брзо се санира. Се очекува РЕК Осломеј повторно да биде на мрежа од сабота, 29 октомври, информираат од АД ЕСМ.

    Нагласуваат дека производството на електрична енергија за потребите на регулираниот пазар, односно за домаќинства и мали потрошувачи, се одвива непречено преку другите електрани на АД ЕСМ, пред се, како што велат, со поинтензивно производство на двата блока во РЕК Битола.

    -РЕК Осломеј во последните години работи со исклучително зголемен капацитет, благодарение на силните инвестиции кои беа направени во комбинатот во периодот од 2018 до 2020 година во однос на термоелектраната, опремата, човечките ресурси итн. Како резултат на тоа се забележува зголемено производство, така што заклучно со вчерашниот ден, производството од Осломеј достигна 219 гигават часови електрична енергија. Со тоа РЕК Осломеј го исполни и го надмина планот за производство за 2022 година, потенцираат од АД ЕСМ.

    НАЈНОВИ ВЕСТИ