понеделник, мај 20, 2024
spot_img
Повеќе

  Ковачевски: Времено се откажуваме од инвестиции во Белене, се насочуваме кон Александрyпoлис

  Генералниот директор на АД ЕСМ Васко Ковачевски попладнево обелодени дека времено државата се откажува од инвестиции во бугарската нуклеарна централа Белене и се насочува кон инвестиции во гасна електрана во Александрyпoлис.

  Во видео обраќање на Македонскиот енергетски форум, Ковачевски истакна дека со инвестицијата во Александрyпoлис се очекува да се подобрат перформансите на компанијата во поглед на стабилно производство на електрична енергија.

  – Сакам да истакнам дека времено се откажуваме од планираната инвестиција во нуклеарната централа во Белене, Република Бугарија и се насочуваме кон можноста да инвестираме во гасна електрана во близина на гасниот терминал во Александруполис, Република Грција. Електрана со инсталирана моќност до 800 мегавати во која нашата држава преку АД ЕСМ би имала сопственост од 25 проценти и до 200 мегавати со што значително ќе се подобрат перформансите на компанијата во поглед на стабилно прозводство на електрична енергија, рече Ковачевски.

  Северна Македонија минатата година најави дека има интерес да биде дел од проектот Белене, проект којшто Бугарија неколкупати го најавуваше и откажуваше.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ