недела, јуни 16, 2024
spot_img
Повеќе

  Ковачевски: Скопјани ќе имаат парно, прашање е само дали топланите ќе работат на гас или на дизел

  Граѓаните на Скопје ќе имаат парно греење, прашање е само на што ќе работат топланите, дали на гас, што е основното сценарио, или на дизел гориво, за што се прават последните подготовки, изјави денеска првиот човек на државната АД ЕСМ, Васко Ковачевски.

  „Доколку нема прифатливи понуди, односно доколку нема компанија која што ќе понуди испорака на гас, значи доколку има нула количини, тогаш ние како ЕСМ се подготвуваме за работа на топланите на алтернативно гориво, тоа е дизелот“, рече Ковачевски, одговарајќи на новинарско прашање, што ќе се случи доколку не се реализира набавката на природен гас.

  „Значи, граѓаните на Скопје не треба да  се грижат, парно ќе има. Прашањето е само дали топланите ќе работат на природен гас или евентуално, таа е втората варијанта, обезбедени сме со опрема и со количини на дизел гориво, за да може да има непрекината испорака на топлинска енергија“, рече Ковачевски.

  Тој посочи дека првото сценарио е работа на природен гас, кое е и посакуваното сценарио и за ЕСМ и за граѓаните. Но, евентуално доколку нема можност да се испорача природен гас до државата, тогаш втора варијанта е алтернатива е работата на дизел гориво.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ