понеделник, мај 20, 2024
spot_img
Повеќе

  Ковачевски: Многу поблиску сме до решение со Србија за природен гас за нашата гасна централа

  Премиерот Димитар Ковачевски денеска во Белград изјави дека сме многу поблиску до решение од она што бевме на почетокот во преговорите со Србија да се искористат нејзините вишоци на природен гас за нашата гасна централа за производство на електрична енергија.

  – На тој начин нашата индустрија ќе добие пониска енергија од онаа што ја добива на берзите, а Србија ќе може да ги надомести своите недостатоци за електрична енергија особено во јужниот дел од земјата. Многу пати не прашуваа дали имаме решение за тоа. Нашите тимови не престанаа да работат и мислам дека во моментот сме многу поблиску до решение од она што бевме на почетокот, рече Ковачевски на крајот од своето обраќање на заедничката прес-конференција со лидерите на Западен Балкан.
  Претседателот на Србија Вучиќ потврди дека двете земји се блиску до решение за обезбедување поевтина струја за македонското стопанство.

  „Блиску сме до договор со Димитар, ние имаме некои можности во овој момент и со нашиот братски народ во Северна Македонија, секогаш се ќе поделиме. За нас, тоа е во ред. А за Северна Македонија мислам дека тоа е добро и сметам дека тоа е добра вест за луѓето во Северна Македонија. Но и за поширокиот регион да направиме договор околу нивната гасна електрана. Ќе продолжиме да работиме. Работите не се лесни. Ги предвидовме и повисоките цени и подготвени сме. Луѓето не треба да се грижат“, рече претседателот на Србија, Вучиќ.

   

  НАЈНОВИ ВЕСТИ