петок, април 19, 2024
spot_img
Повеќе

  Количината на електричната енергија произведена од јаглен постигна нов рекорд во 2021 година

  Количината на електрична енергија произведена ширум светот од јаглен постигна годишен рекорд во 2021 година, поткопувајќи ги напорите за намалување на емисиите на стакленички гасови и потенцијално ставајќи ја глобалната побарувачка на јаглен на курс за највисоко ниво следната година, објави Меѓународната агенција за енергетика во својот најнов годишен извештај.

  По падот во 2019 и 2020 година, глобалното производство на енергија од јаглен се очекува да скокне за 9 отсто во 2021 година на историски максимум од 10.350 терават-часови, се вели во извештајот на ИЕА за 2021 година. Растот е поттикнат од брзото економско закрепнување, кое ја зголеми побарувачката за електрична енергија многу побрзо отколку што може да се задоволи со производство од обновливи и ниско-јаглеродни извори. Големиот пораст на цените на природниот гас, исто така, ја зголеми побарувачката за енергија од јаглен со тоа што ја направи поконкурентна за трошоците.

  Целокупната побарувачка на јаглен ширум светот – вклучувајќи ја и употребата надвор од производството на електрична енергија, како што се производството на цемент и челик – се предвидува да порасне за 6 проценти во 2021 година. Економскиот раст и севкупната побарувачка на јаглен би можела да достигне нови највисоки нивоа на сите времиња во 2022 година и да остане на тоа ниво во следните две години.

  „Јагленот е единствениот најголем извор на глобални емисии на јаглерод, а овогодинешното историски високо ниво на производство на енергија од јаглен е загрижувачки знак за тоа колку далеку е светот во неговите напори да ги намали емисиите на нето нула“, рече Извршниот директор на ИЕА, Фатих Бирол. „Без силни и непосредни активности на владите за справување со емисиите на јаглен – на начин кој е фер, достапен и безбеден за погодените – ќе имаме мали шанси, ако воопшто ги има, да го ограничиме глобалното затоплување на 1,5 °C“.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ