недела, јули 21, 2024
spot_img
Повеќе

  Јапонската компанија Тошиба престанува да прима нарачки за изградба на нови термоцентрали на јаглен

  Јапонската компанија за електроника „Тошиба“ престана да прифаќа нови нарачки за изградба на термоцентрали на јаглен, насочувајќи го фокусот кон проекти за обновлива енергија за да ги забрза напорите за намалување на емисиите на стакленички гасови (стакленички гасови).

  Одлуката доаѓа со новиот план на компанијата да постигне намалување на 50% на емисиите на стакленички гасови до фискалната година 2030 – 31 и повеќе од 80 % до 2050-51 во споредба со нивото од 2019-20.

  Тошиба ќе продолжи со постојните проекти, како што се градење, замена и одржување на централите со јаглен. Компанијата во моментов има околу 10 вакви проекти, кои ќе се реализираат врз основа на постојните договори.

  Тошиба планира да потроши 160 милијарди јени (1,52 милијарди долари) за проекти за обновлива енергија во текот на три години (април 2020 година – март 2023 година), што е околу пет пати повеќе од годишниот буџет што компанијата во моментов го издвојува за целиот свој енергетски бизнис. Инвестицијата ќе се искористи главно за развој и проширување на технологиите за соларни панели, производство на ветер и хидроцентрали, како и батерии за складирање на енергија за да се справат со нестабилното обновување на напојувањето.

  Тошиба има за цел да ги зголеми приходите од продажба од секторот за обновлива енергија на 650 милијарди јени во периодот од 2030 до 2031 година, повеќе од тројно за 190 милијарди јени во периодот 2019-2020 година.

  Јапонија вети дека ќе постигне нето-нула емисии на стакленички гасови до 2050 година. Владата сега работи на акциони планови кои опфаќаат области како што се гориво на водород, складирање на батерии и рециклирање на јаглерод, додека ги разгледува сите опции, вклучувајќи обновливи извори, нуклеарна и водород за да се исполнат можен пораст на побарувачката на енергија во општеството неутрализирано на јаглерод.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ