сабота, септември 30, 2023
spot_img
Повеќе

  Извозот на бугарското производство на електрична енергија го очекува голем пад

  Бугарските електрани стануваат понеконкурентни како резултат на падот на производството на електрична енергија заради пандемијата на коронавирусот и ниските цени на меѓународните пазари, изјави професорот Валентин Колев, декан на Електротехничкиот факултет на Универзитетот во Софија.

  Тој истакна дека во Германија потрошувачката на електрична енергија падна за 25%, во Бугарија само за 4%, но производството падна за 15% како резултат на намалениот извоз. Затоа, се очекува извозот да биде трипати помал во 2020 година во споредба со претходната година.

  Професорот Колев ја коментираше и иднината на комплексот Марица Исток на јаглен. Тој смета дека ако Бугарија е финансиски способна да плаќа квоти за јаглерод диоксид, кои стапуваат на сила на 1 јули 2025 година, нема да има проблеми за продолжување на работата на комплексот. Од друга страна, трансформацијата на овој комплекс ќе чини многу. Ако се префрли на природен гас, на пример, ќе бидат потребни околу 100 милиони евра за претворање на системот за гориво.

  Според него, трошоците за енергетска транзиција на регионот, што вклучува преквалификација и преориентирање на работната сила, може да достигнат 10 милијарди евра. Сепак, независноста на бугарскиот енергетски сектор е загарантирана само со производство на електрична енергија од домашен јаглен. Ако електраните треба да работат на гас, Бугарија нема да биде енергетски независна, бидејќи овој гас ќе треба да се увезува.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја