вторник, октомври 3, 2023
spot_img
Повеќе

  Извештај на МААЕ: Нуклеарната енергија ќе продолжи да игра клучна улога во производството на електрична енергија

  Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) ги објави своите најнови проекции за трендовите на енергија, електрична енергија и нуклеарна енергија до 2050 година. Во споредба со претходната година, проекциите за 2020 година се во голема мера непроменети. Според сценарио на високи очекувања, аналитичарите на МААЕ очекуваат зголемување на глобалниот капацитет за генерирање на нуклеарна електрична енергија за 82% до 715 гигавати. Според сценариото на ниски очекувања, тој ќе падне за 7% до 363 гигавати.

  Од 2019 до 2050 година, глобалното производство на електрична енергија се очекува да се зголеми двојно, во сценариото за големи случаи, надминувајќи го растот на капацитетот на нуклеарно производство. Затоа, експертите од МААЕ очекуваат учеството на нуклеарната енергија меѓу сите извори на електрична енергија да остане или стабилно или да се намали. Во 2019 година нуклеарната енергија генерираше 10,4% од глобалната електрична енергија.

  Обврските преземени според Парискиот договор за климатски промени од 2016 година и други иницијативи може да го поддржат развојот на нуклеарната енергија, под услов да се воспостават потребните енергетски политики и дизајнирање на пазарот за да се олеснат инвестициите во технологии што поддржуваат ниско ниво на јаглерод. Понатаму, нуклеарната енергија може да обезбеди решенија за раст на потрошувачката на електрична енергија, проблеми со квалитетот на воздухот, безбедноста на снабдувањето со енергија и нестабилноста на цените на другите горива.

  Извештајот утврдува дека околу две третини од реакторите на нуклеарна енергија работат повеќе од 30 години, истакнувајќи ја потребата за значителни нови нуклеарен капацитети за да се надоместат исклучувањата на старите капацитети. Останува неизвесноста во врска со замената на големиот број реактори планирани да бидат исклучени околу 2030 година и подоцна, особено во Северна Америка и Европа. Програмите за управување со стареење и долгорочното работење се спроведуваат за поголем број реактори.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја