петок, јуни 21, 2024
spot_img
Повеќе

  Грчката енергетска компанија ДЕИ ( PPC Group) цели кон јаглеродна неутралност

  Најголемата енергетска компанија во регионов,  грчкото претпријатие за електростопанство ДЕИ (PPC Group www.ppcgroup.com) има за цел да биде без јаглен до 2026 година, изјави Елена Јанакопулу, извршенiot менаџер за стратегија на групацијата, за порталот Монтел на маргините на самитот на Eurelectric Power во Атина.

  Производството на јаглен на ДЕИ (PPC GROUP) падна на речиси 4,5 TWh од 10,5 TWh, откако го намали капацитетот на лигнит на речиси 2 GW од 3,4 GW пред пет години. Во меѓувреме, PPC Renewables и RWE подружницата RWE Renewables ја основаа Meton Energy за да ја забрзаат грчката енергетска транзиција. „Ние сме во брз план за постепено укинување на лигнитот и до 2026 година ќе бидеме без јаглен“, рече Јанакопулу. Таа рече дека фокусот на ДЕИ (PPC GROUP) е значително префрлен на обновливите извори на енергија и дека претпријатието треба да додаде 1,8 GW во капацитетот за обновливи извори до крајот на оваа година и 3,1 GW енергија од хидроцентрали. „До 2026 година, речиси ќе го удвоиме овој број, а до 2030 година ќе го зголемиме овој број тројно“, рече таа, додавајќи дека ДЕИ (PPC GROUP) веќе подготвила група на проекти во Грција и пошироко.

  Планови за проширување на ЈИЕ

  Компанијата има ритеил бизнис во Северна Македонија со преземањето на ЕДС (www.eds.mk) во 2018 година, обезбедувајќи електрична енергија за поголемите индустриски капацитеит и бизниси, а исто така води вертикално интегрирана компанија во Романија. Во 2023 година го купи Enel Romania, кој работи со дистрибуција и снабдување со електрична енергија и има над 500 MW капацитет од обновливи извори. „Ние сме вертикално интегрирани и тоа е нашиот бизнис модел на кој и да било пазар на кој влегуваме. Тоа значи дека имаме активности во производството, фокусирајќи се на чиста и флексибилна енергија, дистрибуција и малопродажба во југоисточна Европа“, рече Jанакопулу. „Со оглед на тоа дека пазарите се споени, мислиме дека има голема вредност да се извлече од овој енергетски коридор преку тргување со енергија и мислиме дека има голем неискористен потенцијал во регионот“, истакна таа. Минатиот месец, ДЕИ (PPC Group) и Mytilineos Energy & Metals потпишаа договор за изградба на соларен капацитет до 2 GW во Хрватска, Романија, Бугарија и Италија во следните три години. Ова ќе повлече инвестиција од 3 милијарди евра до 2026 година во чиста и флексибилна енергија и дистрибутивна мрежа, рече Јанакопулу. Клучот за инвестирање е да се има динамична и флексибилна регулатива на овие пазари и стабилна инвестициска рамка, рече таа. „Не мислам на предвидливи цени. Никогаш не можете да го добиете тоа. Енергетскиот систем се развива толку брзо и регулативата треба да ги прати промените“, заклучи Јанакопулу.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ