сабота, февруари 27, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Грција постигна рекордна стапка на покриеност на побарувачката на електрична енергија преку обновливите извори на енергија

  Грчките обновливи извори на енергија (ОИЕ) постигнаа двоен рекорд на 14 септември, покривајќи ја највисоката стапка на побарувачка на национално и на европско ниво тој ден, според податоците на Независниот оператор за пренос на електрична енергија (АДМИЕ).

  Поточно, обновливите извори (ветер, сонце) покрија 51 процент од побарувачката на електрична енергија на 14 септември, а ако се вклучени големи хидроцентрали, стапката се зголемува на 57 проценти .

  Покрај тоа, податоците обезбедени од WindEurope – кои претставуваат над 400 бизниси и агенции поврзани со енергијата на ветерот – покажаа дека ветерните електрани во Грција покривале над 40% од побарувачката на електрична енергија, што е најголем процент во Европа на 14 септември.

  Како што најави министерот за животна средина и енергија Костис Хаџидакис, новиот нацрт-закон ќе го поедностави лиценцирањето на инвеститорите во ОИЕ и другите постапки и ќе вклучува дозволи за хибридни единици кои комбинираат ОИЕ со складирање на енергија. Во моментов има 11.000 апликации за обновливи извори на енергија (ОИЕ) што ќе произведат вкупно 76 GW, волумен скоро десет пати поголем од потребната моќност за да се исполни целта на ОИЕ во 2030 година.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја