сабота, јули 20, 2024
spot_img
Повеќе

  Грција ќе потроши 5 милијарди евра за укинување на јагленот до 2028 година

  Грција ќе потроши 5 милијарди евра за да го неутрализира влијанието на јагленот во испорака на електрична енергија до 2028 година и да ги намали емисиите на јаглерод во согласност со климатските цели на Европската унија до 2050 година, изјави владин претставник во средата.

  Грчката влада вети дека до 2023 година ќе исклучи 80% од капацитетите на јаглен на Државната енергетска компанија ΔΕΗ за да го намали нејзиниот јаглероден отпечаток.

  Владините претставници исто така изјавија дека околу 16 приватни инвестиции во обновливи извори и други активности се во фаза на развој и се очекува да помогнат во создавањето на повеќе од 8.000 работни места, стапката на невработеност во Грција од 17% е највисока во еврозоната.

  Инвестициите вклучуваат план за изградба на соларни паркови со генериран капацитет од 2,3 гигавати и проект за соларна енергија од Хеленик петролеум од 130 милиони евра.

  ΔΕΗ веќе затвори две единици за јаглен со вкупен капацитет од 550 мегавати и ќе ги исклучи останатите 10 единици до 2023 година. Термоцентралата што се гради во Птолемаида, северна Грција, ќе работи со јаглен до 2028 година, по што ќе се префрли на друго гориво.

  НАЈНОВИ ВЕСТИ