сабота, февруари 27, 2021

ЕДС доминира на целосно либерализираниот пазар на струја во С. Македонија

Компанијата ЕДС, како доминантен играч продаде најмногу струја до крајните потрошувачи во 2019, годината во која за прв пат започна да функционира целосно либерализираниот...
Повеќе

  Големо намалување на производството на електрична енергија за разлика од лани

  Според податоците на Државниот завод за статистика, производството на електрична енергија во август 2020 година, за разлика од ланското производство во август, се намали за големи 10%. Овогодинешното производство е 478.795 MWh, додека ланското производство во август беше 531.749 MWh.

  Падот на производството од термоелектраните е дури 58%, производството годинава во август беше 121.516 MWh, споредено со ланското производство во овој период од 289.299 MWh.

  Производството на електрична енергија од хидроцентралите од друга страна бележи огромен раст од 95,5%! Ветерните електрани исто така го зголемија производството за големи 60,9% од август 2019 година и август 2020 година. Оваа година имаме рекордно производство на струја од ветерна енергија, како што веќе објавивме на нашиот портал.

  Според податоците на Државниот завод за статистика, 94,7 проценти од потрошената електрична енергија е од домашни извори.

  Latest Posts

  НАЈНОВИ ВЕСТИ

  Струја